Home

door Bosschaert Kelly

Voormiddag

Op donderdag 17 december hebben we een gezellig uitstapje gedaan met de klas naar Gent. We hadden afgesproken eerst naar het museum te gaan en daarna en wandeling te doen door het centrum van Gent. We gingen met de trein naar het museum. Eventjes foto’s nemen, hihi.

Toen mochten we het museum verkennen. Leuke ervaring moet ik wel zeggen, hoe het er vroeger allemaal aan toe ging over mensen die een geestesziekte of dementie hadden. Vroeger geloofde men in de raarste dingen, toen geloofden ze zelfs dat mensen die aan dementie leden een steen in hun hoofd hadden. Dat ze dus die steen moesten verwijderen en dat deden ze dan door het hoofd open te snijden. Maar er zat dus helemaal geen steen in het hoofd. Maar op dat moment rolde er een steentje over de grond, toen dachten ze dat de ziekte van dementie was weggenomen.

Nu gaat het er allemaal anders aan toe. Als je nu over dementie spreekt, zegt iedereen dat het een ziekte is en dat mensen dingen vergeten. Nu is het gewoon allemaal anders. Mensen vatten het helemaal anders op, een beetje serieuzer zelfs. Mensen werden vroeger ook vastgebonden, wat nu ook niet heel normaal zou zijn. Het Museum was niet alleen een tentoonstelling waar mensen kunnen rondwandelen en kunnen bijleren over geesteszieken, het is ook een centrum waar psychiatrische patiënten zijn. Dr Guislain is degene die het gebouw heeft ingericht, dankzij hem gebeuren er ook geen gruwelijke dingen meer en is er een verklaring over dementie.   

Namiddag:

Zijn we met heel de klas gezellig Gent gaan verkennen.We hebben iets gedronken, iets gegeten,en wat getetterd Het was zo gezellig dat we bijna de tram hadden gemist! Maar alles was goed verlopen. En ondertussen kennen we Gent al een beetje beter.

Een fantastische dag !!  

  

door Dounia Abdellati

 

Bezoek museum:

 

Op donderdag 17 december deden we een klasuitstap naar het museum van Gent, het museum was hoofdzakelijk een psychiatrische instelling  geweest, en heeft nu nog een afdeling voor psychisch zieke mensen.  We kregen een rondleiding door het museum met een uitgebreide uitleg, o.a. over de verschillende methodes die ze gebruikten voor de geesteszieken. Wat ons ook wel opgevallen is, is dat ze zoveel mogelijk efficiënte manieren zochten om de geesteszieken te genezen. Maar vaak waren die methodes  nutteloos. Bij de eindeloze zoektocht naar de oorzaak van deze ziektes stootte Dr guislain op merkwaardige definities. Men zei bv. dat de mensen bezeten waren of de duivel in zich hadden, dus sloten ze mensen op en hingen ze hen vast aan verschrikkelijke kettingen. Dr Guislain vond dat absurd en vond dat deze mensen zeker niet mogen gestraft worden voor wat ze zijn. Dus besloot hij om een psychiatrische instelling op te bouwen, en de geesteszieken een goed leven te bieden,maar dat ze zo toch gescheiden blijven van de gemeenschap. Vrijwillige zusters en broeders verzorgden deze mensen en richtten hun leven enkel  naar hen toe.

Men merkt aan het gebouw dat de mensen zo goed mogelijk verzorgd werden. Naast de onderzoeken van de oorzaak van de speciale ziekten, zochten ze naar een oplossing en zo dus kom je in het museum merkwaardige apparatuur tegen die ze destijds gebruikten.  Het museum toont aan hoe de geesteszieken mensen het leven zien met bv. kunstwerken enz…

Ik persoonlijk heb deze ervaring ondervonden als zeer leerrijk en interessant en wegens een te korte tijd heb ik het museum verlaten met het verlangen naar nog meer te willen weten.

Bezoek Gent:

Ik vind Gent een zeer mooie stad met veel historische elementen, o.a. het Gravensteen wat we langs de buitenkant mochten bezichtigen. Na de eerste sneeuw die gevallen was, was het nog mooier dan normaal maar wel wat koud. De kerstmarkt stond daar dus heel goed en zeker voor de warme chocomelk die we daar konden kopen. Dan zijn we een lekkere maaltijd gaan eten en hebben het lokaal met een volle en tevreden buik verlaten. De schaatsbaan die daar stond had onze aandacht getrokken maar helaas was er niet meer genoeg tijd om te gaan schaatsen dus begaven we ons naar de trein om afscheid te kunnen nemen van deze mooie maar ook historische stad.