Home

Één ding dat ik heel goed heb onthouden uit het toneelstuk is toen ze de ouders van Anton meenamen en de broer van hem gingen doodschieten.

Toen vielen de Duitsers binnen bij de familie van Anton en toen namen ze de ouders van Anton mee. Maar toen namen ze Anton ook mee naar de gevangenis waar hij een vrouw ontmoet. De vrouw wil hem niks zeggen, geen naam, van waar ze kwam enz. Ze zei dat het beter was voor hem als hij niks wist over haar.

Toen legde Anton zijn hoofd op de schoot van de vrouw. De vrouw vertelde hem allerlei dingen.

Toen nam men de vrouw mee. Anton schrok. De Duitser vroeg waarom er bloed op Anton’s gezicht was en zei de andere dat het van dat vrouw kwam. Ze was gewond. Ze vroegen aan Anton of hij familie had wonen ergens in Nederland. Anton zei dat hij een tante had in Amsterdam, toen beloofde de Duitser aan hem dat hij veilig thuis zou gebracht worden. Onderweg naar Amsterdam wordt die ene man ook neergeschoten. Maar daarna zijn ze al 20 jaar verder, en is Anton ondertussen al getrouwd en dokter geworden. Hij heeft 1 zoon ‘peter’.

Ze zijn heel erg gelukkig samen tot dat hij kennis maakt met een man die nog heel veel weet over de wereldoorlog.

Hij gaat daar langs en vroeg waarom ze de lijk juist bij hun voor de deur had gelegd. Toen vertelde ze omdat de andere buren een jong joden familie verschuilde. Dat als ze de lijk daar hadden gelegd dat ze iedereen daar zouden neerschieten. En toen wist Anton waarom ze de lijk voor hun deur hadden gelegd. Toen vroeg hij zich af of iedereen nu schuldig of onschuldig is.

Wat ik niet zo goed begreep in de voorstelling was dat ene meisje met haar rode jas.

Het personage dat me het meest aansprak was Anton omdat hij zo sterk bleef en ondanks de situatie toch niet instortte en gewoon weer normaal kon verder leven. Ik had niet verwacht dat Anton er levend van af zou komen toen in die tijd van de oorlog.

Hij komt allemaal dingen te weten, na dat hij kennis heeft gemaakt zit hij met heel veel vragen in zijn hoofd. De man gaf aan Anton zijn nummer, en vroeg om hem te bellen zodat hij eens kon komen praten over de wereldoorlog. Anton gaat terug naar Haarlem. Hij werd uitgenodigd door de buren.

Welke gebeurtenissen in het verhaal hebben een grote invloed op het verdere verloop?

De kennismaking met die ene man. En bezoek aan Haarlem.

Welke momenten/scènes hebben je echt geraakt? Waarom?

Toen ze de broer van Anton hadden neergeschoten en toen ze de ouders van Anton hadden meegenomen.

Omdat hij helemaal geen familie meer had en nog zo jong zijn hele familie verloor. En omdat ze voor zijn ogen zijn ouders meenamen.