Home

 

Werken als advocaat

De opleiding duurt 5 jaar en na die 5jaar moet je nog eens stage bij een ander advocaat doen en verdien je maar 800€ per maand Daarna kan je pas voor jezelf werken of samen met andere advocaten.

De job verdient in het begin niet zo heel goed maar het hangt er ook van af of het een goede maand is. Een uur werk kost meestal rond de 100 euro en het kan nog meer zijn bij een bekende of ervaren advocaat. De advocaat zelf verdient minder want hij moet veel belastingen betalen en er is veel papierwerk en ook veel wachten in de rechtszaal. Want de oudere advocaten mogen altijd voorgaan omdat ze langer in dienst zijn.

Enkele voorbeelden van zaken

Een tijd geleden nam ik de verdediging op mij van een moeder die haar kinderen sloeg omdat ze agressieproblemen had. Haar kinderen waren afgepakt maar ze wou haar kinderen terug. Ik zou vertellen dat haar agressieproblemen voorbij waren o.a. door therapie. De vrouw zit in de rechtszaal en ze zegt tegen de rechter ze helemaal in orde is, ze heeft geen problemen meer. Op dat moment begint de andere partij te praten en er komen lelijke dingen uit. De vrouw wordt kwaad en begint op haar ex te slaan voor de rechter zijn neus. Dan is het natuurlijk heel moeilijk voor een advocaat om haar verdediging vol te houden.

Ik moet vaak chauffeurs verdedigen die in de fout waren. Bijvoorbeeld: een man rijdt dronken en wordt gepakt en moet voorkomen.  Ik verdedig hem wel maar geef natuurlijk toe dat het gebeurd is. Ze kan de feiten niet verdedigen maar wel de persoon: het is bijvoorbeeld de eerste keer dat hij dat doet, hij heeft het niet met opzet gedaan, hij zegt ook dat hij het niet meer gaat doen en heeft spijt van wat hij heeft gedaan. Zo kan de advocate een lichte straf vragen voor haar cliënt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De leerlingen van Don Bosco Wilrijk vonden het wel interessant om te weten hoe een advocaat werkt!